Techniek,
Intellect,
Discipline.

Marnix Smit

Fluwelen trap

Marnix Smit (Almelo, 10 december 1975) begint als junior bij SV Rietvogels maar maakt al snel de overstap naar de jeugdopleiding van FC Twente.

Als een doorbraak naar het eerste elftal uitblijft, kiest hij in 1999 voor Heracles. Daar speelt de middenvelder zich vast in het eerste. Zijn traptechniek is fenomenaal. Met zijn fluwelen trap bedient Smit zijn medespelers op maat en zet hij de lijnen uit. Ook groeit hij uit tot vrije-trappenspecialist. Hij schiet niet hard, wel loepzuiver.

Als Heracles in de laatste nacompetitie-wedstrijd van 2004 niet weet te winnen bij Volendam en promotie misloopt, ligt Smit ontgoocheld in het gras. Zijn droom ooit in de eredivisie uit te komen, lijkt uiteengespat. Maar het seizoen erop wordt Heracles kampioen, mede dankzij Smit, die met zijn vrije trappen enkele wedstrijden beslist. Zijn contract wordt verlengd en zijn droom komt uit. De eerste vier seizoenen in de eredivisie maakt hij mee, al staat hij de laatste twee jaar nog maar af en toe in de basis.

Hij scoort in de eredivisie één keer, uiteraard uit een vrije trap. Het gebeurt op zondagmiddag 15 april 2007, thuis tegen Feyenoord, in de 85e minuut. Vanaf een meter of 20 van het doel krult hij de bal schitterend over de muur en over doelman Henk Timmer, 3-1, wedstrijd beslist. De altijd zo rustige, bedachtzame Smit schreeuwt het uit van vreugde, de toeschouwers staan op de banken.

Naast het voetbal studeert Smit bestuurskunde aan de TU. De combinatie voetbal en studie vereist discipline en doorzettingsvermogen. Smit: ‘Het duurt altijd even voor je de nodige rust hebt, waardoor de tijd al snel te kort wordt. Het moet vooral ’s avonds en op vrije dagen gebeuren.’ Na zijn doctoraal zet hij zich aan een onderzoek op het gebied van bouwprocesmanagement bij plannen voor stationslocaties, waarop hij promoveert.

De enige profvoetballer ooit die het tot doctor schopt, neemt in 2009 afscheid van Heracles, na tien jaar en 231 competitiewedstrijden. Hij speelt nog drie seizoenen bij SVZW in Wierden en zet er dan een punt achter. Doctor Smit zit nog wel geregeld op de tribune, soms zelfs als analyticus.

Meer Shared-Values

Sociaal,
actief,
in beweging.

Lees meer

Kritisch,
Nuchter,
Betrokken.

Lees meer

Mark-Looms

INZET,
DOORZETTINGSVERMOGEN,
GEDREVENHEID.

Lees meer

Everton Ramos da Silva

effectiviteit,
innemendheid,
scorend vermogen.

Lees meer

Joop-Schuman

Doelgericht,
Effectief,
Efficiënt.

Lees meer

Rudy-Degenaar

Dienstbaar,
Betrokken,
Sociaal.

Lees meer

Rob-Maas

Vechtlust,
Leiderschap,
Winnaarsmentaliteit.

Lees meer

Bets Freese

Strijdlust,
Loyaliteit,
Respect.

Lees meer

De beuk erin
en bikkelen!

Lees meer

Meeleven,
relativeren,
trouw blijven.

Lees meer

Enthousiasme,
alertheid,
plezier.

Lees meer

Folkert-Velten

KANSEN ZIEN,
KANSEN CREËREN,
KANSEN BENUTTEN.

Lees meer